Talpedagogen som arbetar i vårt skolområde har tillsammans med specialpedagogen på hab, Elviras individuella resurs, den pedagogiskt ansvarige på förskolan och oss gjort ett veckoschema med aktiviteter som ska främja Elvira.

Varje dag har den individuella resursen och Elvira en egen stund tillsammans.  När de andra barnen går ut på förmiddagen stannar de inne en liten stund och jobbar. Det kan vara mungymnastik, memo, färger, prepositioner, motsatser, räkna/förstå mängd. Utöver detta har varje pedagog en egen aktivitet måndag till torsdag. På onsdagar är det rollek. Så här stod det i idag-boken igår,

Elvira har haft rollek i Satellitens lekstuga m Naomi. Det blev mata, bädda dockorna och aporna. Jag (pedagogen) fick stötta Naomi i hur hon ska prata med Elvira så att hon förstår. De lekte vidare doktor där de turades om att vara doktor. Sen blev det frisörlek där de oxå turades om. Detta pågick i 40 min, jag höll mig i bakgrunden. Efter en stund kom Angelina med i leken och då blev Elvira lillasyster. Angelina kan inte läsa av Elviras signaler, så jag fick ”tolka”. Nästa vecka tänker jag bjuda in Angelina ensam med Elvira i lekstugan.

På torsdagar går Elvira ett ”ärende”. Detta ska lära henne att följa instruktioner i ostrukturerade miljöer. Tidigare har de gått till Apoteket, brevlådan, biblioteket. Idag gick de och slängde sopor. Utmaningen för Elvira är att gå bredvid/hålla handen och fullfölja aktiviteten/behålla koncentrationen.

Idag har Elvira och Maria (resursen) slängt papper och plast i återvinningen. Elvira har väldigt tålamod, hon slänger en sak i taget i tunnorna. Hon får sträcka sig högt för att nå. Sen lekte vi ute i snön.

Det har varit många turer med personalväxlingar under dessa 2 1/2 år som Elvira gått på dagis. Det är påfrestande när ny personal ska ”skolas in” i tänket kring Elvira. Det är ett litet dagis med två avdelningar och all personal är toppen. De som jobbar närmast Elvira nu har hur mycket engagemang som helst. Det nästan rinner över. Det är vi så tacksamma för.

(De resterande två dagarna är det rörelse till Sång-/Hopphatten och skogsutflykt med två-tre andra barn. På fredagarna har hela gruppen fredagsmys med disco/film/spel/pyssel.)

Hur ser det ut på era förskolor? Påminner detta upplägg om ert?

Wow! 3 kommentarer till inlägget “Dagis: onsdag och torsdag”

 • Marika Grandin skriver:

  Det liknar mycket hur dom jobbar på Williams dagis. William har en egen resurs som tränar med honom varje dag. När hon inte är där tycker jag att det blir problem, de andra ”fröknarna” vet inte riktigt hur dom ska göra med William, han får vara mest för sig själv och fastnar då lite i sig själv. Det där med att gå ett ärende verkar vara en bra ide! Jag ska föreslå den för vår resurs!

  Ha det! Williams mamma.

 • Holmberg Maud skriver:

  Håller med Mamman när det gäller personalen på DAGIS!!! Personalen är TOPPEN!!! Tack för de dagar jag har fått träffa er på DAGIS!!!
  Hoppas att alla resurser kommer att bli kvar för Viran och hennes familj skull!!!
  Kram Farmor

 • Lekkamrater | Söt & Snygg skriver:

  […] berättade jag om de situationer man arrangerar på förskolan för Elviras räkning. En av dessa är ju rolleken med ett annat […]

 • Kommentera inlägget