Elviras öron och språkstimuleringen på förskolan har ju varit två återkommande ämnen här på bloggen, ibland många andra förstås. Men det var länge sedan jag följde upp och rapporterade till er som kanske följt detta lite närmare.

Jag börjar med det sötaste, öronen. Idag var vi och träffade audionomen. Han håller koll så att rören sitter där de ska och att det inte finns vax som kleggat igen dem. Är det som det ska anses Elviras hörsel vara normal. Och så var det idag. Vaxet åkte väl ut förra veckan kan jag tänka. Audionomen tyckte Elvira var stor nog att göra ett hörseltest efter instruktioner. Hon har aldrig tidigare gjort det och de hörseltest vi har gjort, BOEL, OAE och hjärnstamsaudiometri har ju alla gett olika resultat, men det vet ju ni så som jag tjatat om det tidigare. Så idag byggde hon en pyramid av plattor som träddes på en pinne efter varje pip och klappade händerna på begäran, fast att tanten som bad henne göra det var långt bort i korridoren. Hon fick godkänt, men slapp OK-stämpeln bak i rumpan. Den hade i och för sig klätt henne, då övriga kroppen är täckt av bläck efter en liten busaktion i helgen.

Förskolan. Det har gått fem månader sedan jag bad om handledning till förskolans pedagoger för första gången. Först förra veckan träffade jag den talpedagog som ska handleda personalen och träffa Elvira då och då för att ”jobba”. Samarbetet mellan talpedagog och pedagoger påbörjades efter årsskiftet. Tänk att det ska ta sådan tid, många kockar – många sjukdagar – många inställda möten. Det är ju bra att veta till nästa gång. Man ska ligga före behovet helt enkelt. Gärna några månader före. (Är det någon av er som kan se in i framtiden kan ni väl höra av er. Jag kommer nog att behöva era tjänster.) Jag är jätteglad för den hjälp Elvira och pedagogerna nu får och har fullt förtroende för talpedagogen. Tänk vad skönt att någon annan ställer krav för mitt barns räkning.

Men tro inte att det går som en dans. Elvira dansar i otakt just för tillfället. Men det får jag berätta om i morgon för nu måste jag sova. Mammor måste faktiskt det ibland.

Wow! 8 kommentarer till inlägget “Nuläge – öron och språkhandledning”

 • Farmor skriver:

  Ni är bara så FANTASTISK som jobbar på för att få den hjälp som NI och ELVIRA har rätt att få! Tyvärr kostar handledning pengar här i vårt snåla samhälle, vet det av erfarenhet i mitt yrke! STÅ PÅ ER!!!! Och låt INTE Elvira börja slava med sitt Teckenspråk! Då kan det bli svårt för andra som tecknar vad hon menar, vet det av erfarenhet, och det med talet det kommer . Tar bara lite längre tid, plus att kommer att få mycket hjälp av ELVIS framöver 🙂 STÅ PÅ ER KÄMPA FÖR DET NI HAR RÄTT TILL !!! Finns här för er KRAMAR

 • Att hitta takten | Söt & Snygg skriver:

  […] jag som avslutade förra inlägget med en cliff hanger. Nu verkar det som om Viran funnit takten […]

 • Farmor skriver:

  Det är inte konstigt, men för vår allas skull TAPPA inte greppet 😉 och här av dej om det känns jobbigt , kanske jag kan dela med mej av mina erfarenheter trots att det är vuxna handikappade jag jobbar med och det är också en kamp skall ni alla veta :/ Finns här för er Kramar till er alla 😀 Farmor

 • Farmor skriver:

  Det skall stå HÖR gärna av dej;D Läste i dag att ”lär” finnas ett nässpray som tydligen bra för ÖRONBARN, det är fortfarande i utvecklings stadiet, hade något med någon bakterie som var bra och många barn hade blivit bättre. Kanske något att luska i, och prata med öronläkaren om? Jag vet hur det är att ha öronbarn, förstår ER förtvivlan och beundrar ER i er kamp;D KRAMAR

 • Mamman skriver:

  Det är bra att du hejar på oss Farmor!!!

 • Åsa skriver:

  Tänk att vi lever på 2010-talet, och vi måste trots att det står tydligt och klart i ALLA läroplaner, både för förskola, grundskola och gymnasiet, att ALLA barn/elever skall få sina behov tillgodosedda. Läroplanen utlovar att barn/elever med särskilda behov skall få den hjälp och de hjälpmedel de behöver för att kunna utvecklas…….

  Vad har hänt, detta är något som jag ser varje dag…..nu är det pengarna som styr, INTE barnens behov……hmmmm…..

  HEJA ERIKA Å MARTIN, fortsätt slåss för Virans rättigheter, vem ska annars göra det, då kommunen inte håller vad de lovar….

  // Å

 • Anne skriver:

  En fråga; hon fick godkänt på hörselprovet; hur mycket hör hon? i dB alltså?

  Undrar eftersom de varje år sa att han hörde tillräckligt för att lära sig tala=godkänt, försämringen/förändringen från förra gången var försumbar, men det kändes som att han inte hörde som han skulle.. till slut frågade jag HUR mycket han hörde, då kollade de lite till i audiogrammet.. ojdå, han kanske behöver hörapparater? Så blev det, men inte förrän han var 5½ och skulle börja i förskoleklass, VÄLDIGT sent med tanke på att hans språkutveckling låg långt efter och den skyllde de på DS och inte på hns.

  Den ”försumbara” förändringen visade sig vara inte så försumbar i det långa loppet.
  Att han har DS gjorde det lätt för dem att bortse från hans hörselnedsättning, lätt att skylla allt på utv st i stället..

 • Mamman skriver:

  Anne, ja det var sent. Särskilt när ni undersökt hörseln så många gånger tidigare. Hopas att det inte påverkat hans tal allt för mycket.

  På hjärnstamsaudiometrin hörde hon 40 dB, det motsvarar ljud i ett tyst hem om jag tolkar skalan rätt (se skalan på inlägget från den 4 nov 09).

 • Kommentera inlägget