Under våren har Elvira fått besök av en talpedagog på dagis. Hon har jobbat med Elvira samtidigt som resursen har fått inspiration och hjälp med vad man kan hitta på/köpa in. Super!!! Hon är super.

Just nu ligger fokus på djur och kläder. Jag har tyckt att det är dags att gå vidare, hon kan ju det där nu. Men det ska kategoriseras i oändlighet fick jag veta när jag ställde frågan, ”-Ska vi inte börja med bokstäver snart?” Efter ett bestämt ”-Nej” kom förklaringen, vi ska hjälpa Elvira att fylla byrålådorna i hjärnan.

Visst känner du igen känslan av att inte hitta ordet du tänker på. -Vad heter det, hjälp mig nu, du vet vad jag menar. Så känns det när man inte hittar rätt byrålåda och i vår hjärna har vi tusentals byrålådor. När jag säger Elefant, så kanske du automatiskt tänker på giraffer, zebror och noshörningar. Du associerar och har öppnat en byrålåda.

Så nu ska vi fylla Elviras byrålådor. Hon ska lära sig att kategorisera djur som bor i skogen, i vatten, i Afrika, på bondgården och husdjur, insekter, de med fyra ben och de med två osv. Hon ska också lära sig kategorisera ytterkläder, sommarkläder, vinterkläder, flickkläder, pojkkläder, huvudbonader, skodon osv. Så de har att göra på dagis ett tag. Men när de är klara kommer hon inte att behöva leta efter orden särskilt länge. Och det är det som kan vara svårt när man har DS. Man vet, men man vet inte riktigt hur man ska få det ur sig.

Jobbstunden innehöll också prepositionen under, volymerna 1, 2, 3, 4, 5 och att räkna till 5 samt lite mungymnastik framför en spegel.

Gud vad skönt det är att de gör det där på dagis. Då behöver inte vi ha dåligt samvete för att vi bara lever vardagen. Och bokstäverna, ja de kan vi ju faktiskt ta sen 😉

Wow! 5 kommentarer till inlägget “Jobbstund”

 • Åsa skriver:

  Så nyttigt att få mig en tankeställare, elever/ barn / vuxna med en funktionsnedsättning saknar ofta byrålådor. Då är det ju toppen att få hjälp att bygga nya och plocka i vad som där hör hemma.

  Jag letar ofta i mina lådor, kanske för ofta….ibland så hittar jag inte alltid det jag söker 😉 men det tror jag mer har med åldern att göra….hi hi.

  Viran hinner med alfabetet, jag låååååååååååååååååååvar, dessutom främjar leken barns språk och minne nog så mycket om inte mer….så lek på allt vad ni orkar.

  Kram

 • Maria Gudasic skriver:

  Vilken bra förklaring, det ska jag verkligen tänka på! Vad skönt att höra att man inte behöver börja så tidigt med bokstäver, det har jag funderat mycket på och liksom inte velat… Simone sa att det bra att ”nöta” in det som Elsa tycker är roligt och sen vidga vyerna därifrån, alltså fylla byrålåderna! Det är så befriande att få ord på hur man kan tänka!

  Kram

 • ylvisen skriver:

  Ja visst är det skönt när de får så bra träning på förskolan, det är underbart faktiskt!

  kram

  ps, hur mår astrid?

 • Johanna skriver:

  Oj, så har jag aldrig tänkt. Vilken bra förklaring!

 • Farmor skriver:

  Nä det finns ingen anledning till dåligt samvete!!! Viran fyller på sina lådor varje sekund under sin vakna tid med alla era samtal, sagor och sånger och en bror som övar på talet lockar säkert till att glänta på lådorna!!! Det kommer !!! Ta vara på vardagen det är den som lärt oss alla så mycket!! Jag tycker mycket om din förklaring den är klockren!!!
  Kramar till er alla

 • Kommentera inlägget