… egentligen är det ingen hemlighet, men det verkar inte var så många som känner till detta. Det är nämligen så att personer med DS inte har större tunga än någon annan jämnårig.

Tveksam? Har jag fel? Nej, det har jag inte. Ändå är det ”den stora tungan” som många kännetecknar med DS.

För ett tag sedan frågade en ur personalen på dagis mig när barn med DS börjar prata. Jag sa att det är jätteolika, lika individuellt som hos alla barn. Men att min uppfattning är att fyra-femåringar pratar i två- till treordsmeningar, men att de lika gärna kan prata sämre eller bättre än så. Hon replikerade, -Är det på grund av den stora tungan?

Hos personer med DS är det vanligt med låg muskeltonus. Jag har hört att ca 150 muskler används i ansikte, hals, bröst, mage osv när man talar. Tyvärr har jag ingen källa. Det låter helt otroligt, men med lite eftertanke är det nog inte så osannolikt. Det ryms rätt mycket i kroppen från midjan och upp. Talet är en stor apparat.

Eftersom tungan är en av dessa 150 muskler försvåras uttalet då det blir svårare att forma tungan och placera den på rätt ställe. P g a den lägre muskeltonusen är tungan mer avslappnad i vila. Tonusen gör också att käken kan hänga, att munnen är öppen och tungan syns. Myten är ”busted”.

Talet påverkas ju också av hjärnans utveckling, men det är en helt annan historia.

Wow! 13 kommentarer till inlägget “Nu ska jag inte hålla tand för tunga…”

  • caroline skriver:

    hej igen… bra inlägg! ja, det är många som tar stor fasta på det där med tungan…jag har börjat säga till dem att de har fel och med samma förklaring som du just skrivit. mer info till folket 🙂
    hoppas lilltjejen mår bättre!

  • Imsa skriver:

    Har det inte också något att göra med mellanansiktet, att underutvecklat hos barn med DS. Tal och ljud kommer väl ju från både näsa, mun och svalg med skelettet som nån slags resonans. Rätta mig gärna om jag har fel!

    Sen hittade jag en intressant uppsats som behandlar något som kallas verbalt korttidsminne: http://www.sskkii.gu.se/educ/theses/ht2005/Bjorn_Johansson-Forsamrat_verbalt_korttidsminne.pdf

  • Mamma skriver:

    Caroline, Tack! Ja, hon är mycket bättre.

    Imsa, jo du har nog rätt. Mellanansiktet kan vara mindre och talet kan t ex låta nasalt som ett resultat.

    Vad du hittar grejer. Stort tack för tipset om http://dandrinker.blogspot.com/ Jag log hela kvällen. Kolla ni andra också!

  • Åsa skriver:

    Nu minns jag att jag också hört det där med stor tunga, mest när jag var yngre tror jag. Det är ialla fall inget jag tänker på idag, när jag möter eleverna på jobbet som har DS.

    Du säger att du hört att man har 150 muskler på överkroppen, då tror jag att några av mina 150 muskler är oense ibland, rätt ofta faktiskt….. 😉

    Kram

  • Ilia o Sirkka m familj skriver:

    Ah vilken trevlig förklaring.

    vi trodde stor tunga symboliserade – ett band som heter Kiss – för de verkar då ha svårt att hålla tungan inne i munnen *fniss*
    Skönt att höra att det är på bättringsvägen!
    Sköt om er och i morgon är det speciell dag ;o)

    Kramizar och nospuffar

  • Leif skriver:

    Hej!

    Det där med tungan ja…Det är nog mest en fördom. Vi har en Dotter, 13 månader med Down Syndrom. Vi har aldrig märkt att hon har tungan ”långt ute”. Vår logoped säger även att hon inte har märkt något. Hon säger att man ska vara uppmärksam, senare kanske Gomplatta kan behövas, men det är väldigt inviduellt. Som sagt en fördom att det skulle vara typiskt för alla barn med DS.

    Ps. Vår lilla tjej heter Sofia, kramar från henne

  • Grodansmamma skriver:

    Visst möter man dessa fördom mycket. Det värsta hittills som Elsa/jag drabbats av var på barnmottagningen där den unga läkaren utbrister ”hon har ju så stor tunga”. Jag var skör just den dagen och sa just ingenting men ringde senare tillbaka för att förklara hur det är.

    En sak som kan göra att tungen blir stor i förhållande till ansiket är att käkpariet inte växer så mycket på en person med Downs som hos personer utan den 47:e kromosomen. Det blir liksom inte så mycket plats i minhålan fö tungan. Kram

  • Mamma skriver:

    Hej Leif, Grodansmamma och Carrroline. Kul med nya och halvnya ”ansikten”!!

  • Ulla skriver:

    Vi fick ”putta” in L:s tunga lite då och då när hon var liten. Men vi blev faktiskt upplysta om att tungan inte var för stor av läkarna. Så man blir ju lite trött på dom som hävdar motsatsen.

  • Lena skriver:

    Vilket bra inlägg.

    Linnéa har sin tynga ute ibland lika som hon tappar hakan ibland också.
    Men nu behöver man bara säga att hon ska ta in tunga eller att hon ska stänga munnen och är hon då på bus humör så sträcker hon ut tungan ännu mer eller så gapar hon super stort och det är ju bra mun-gymnastik.

    /Lena

  • Idiosyncratic routine | Söt och Snygg skriver:

    […] för kulbanan en kul (sorry) leksak som man kan hålla på med länge med. Gäller dock att hålla tungan rätt i […]

  • Nominerad | Söt och Snygg skriver:

    […] sig. Det uppskattar vi. Roligt är det också när man får till en dialog, som t ex inlägget om tungan eller […]

  • Myten om tunnt och rakt hår | Söt och Snygg skriver:

    […] För vår del är det på dagis det händer. Här om dagen hände det alltså igen. Förskolechefen lade märke till Elviras fyrfingerfåra och berättade att hon för 30 år sedan jobbade på en institution och där hade hon ju sett den där fåran på de “inneboende” (eller vad kallar man dem, patienter? de fick ju ingen vård direkt). Hon berättade också att fåran var ju lika typisk som det raka håret. “Mmmm” sa vi till svar. Man kan ju inte tillrättavisa hela tiden. Då blir man väl till slut anklagad för att inte ha accepterat diagnosen än. […]

  • Kommentera inlägget