Skola är en ständig närvarande tanke hos mig. Hade vi bott på landet hade vi kanske inte haft något val, då skulle det bara ha funnits en skola. Vad skönt kan jag ibland tänka. Nu bor vi i en medelstor stad och jag måste väl ändå medge att det är en fördel med ett större utbud även om det är svårt. Det är så många parametrar att ta hänsyn till, fast de flesta styr man inte över själv. Hur ska man veta att man gör rätt? Kanske gör man det till en större grej än vad det är. Just skola känns så definitivt. Det är viktigt att det blir rätt från början så man slipper byta. Å andra sidan byter ju alla barn skola några gånger.

Träningsskola känns inte helt rätt. Integrering i en vanlig klass känns inte heller helt rätt. Särskola är bara något där mitt emellan. Hur ska man veta var en, idag, fyraåring hör hemma.

I samma byggnad som barnens dagis finns en kommunal Montissoriskola. Kanske ett alternativ. Men vi glädjer oss också lite extra åt att det till hösten öppnar en frisärskola i stan. En liten skola känns mer flexibel än en stor. Men det är bara min fördom. Man vill ju som förälder var med och påverka till alla sina barns fördel. Och nog kan ni föräldrar till barn med särskilda behov instämma i att det känns extra viktigt just för detta barn.

Det är ett och ett halvt år kvar till skolstart. Hur resonerar du kring ditt barn?

Wow! 8 kommentarer till inlägget “Äppel, päppel, piron, paron”

  • Ylvisen77 skriver:

    Ja du… jag känner typ som du, förvirring och huvudet är fullt med fördelar och nackdelar åt alla håll. Skjuter det framför mig och hoppas att det löser sig…. Stressad inombords, fundersam!

    Hm… usch det låter inget bra alls det jag skrivit 🙂

  • Åsa Påsa skriver:

    Erika, jag minns när vi hade skoldiskussionen för ungefär 4 år sedan, tänk vad tiden går….
    Var ska den nya frisärskolan ligga? Jag har inte sett något i GD….så du får gärna uppdatera mig.

    Det som är bra är ju att ni har ytterligare ett år på er att fundera och grubbla, då hinner frisärskolan komma igång, och få rutiner. Då det tar ett tag att arbeta in ett koncept, och bli trygg i detta.

    Det som är bra, är ju att Ni kommer att kunna besöka de skolor ni vill innan, och dessutom hur många gånger som helst 😉

    Ha en fortsatt skön söndag <3

  • Mamman skriver:

    Ja Åsa du har helt rätt. Vi får ge oss ut på turné.
    Gamla Trädgårdskyrkan är lokalen, det var ju en religiös friskola där tidigare, i sutterrängplanet. Kolla in http://www.selmaskolan.se

  • Karin skriver:

    Ja det är ju stora val med skola. Jag kommer försöka ta reda på hur personalen på skolan trivs för det är så avgörande. Hur stor personalomsättning det är. Det är ju säkert fler parametrar att ta hänsyn till om man har barn med speciellt behov än om man inte har det. Hur stora klasserna/ grupperna är, hur skolgården ser ut, vilka fritidsaktiviteter som finns är viktiga saker, tycker jag. Friskolor behöver verkligen inte vara bättre än kommunala skolor. Det finns flådiga friskolor i Stockholms innerstad som är ”attraktiva” i föräldrars ögon, men som är PEST för personalen att jobba på och friskolor har oftast sämre löner. Och det finns förortsskolor i sk problemområden där personalen trivs kanon för de har bra organisation och dedikerade ledare.

    Efter att ha arbetat på två olika friskolor, en högstadieskola och en förskola, kan jag verkligen säga att jag har träffat otaliga kollegor som inte mår bra. Mycket på grund av att det blir stor konkurrens mellan ägarna på de olika skolorna och man ska fjäska för föräldrarna och visa upp en bra fasad. Ägarna är hela tiden fokuserade på att prestera bra resultat och det gör att betygen pressas upp. Många elever får alldeles för höga betyg, kommer in på ett bra gymnasium och går rakt in i väggen när de märker att de inte alls hänger med. Detta är ju såklart en senare fråga för er, för det är många år kvar till gymnasiet, men tankegångarna och bristerna finns i andra former på de lägre stadierna.

    Jag tror att klimatet på skolan till stor del kommer ända uppifrån. En bra ledare får personal som mår bra och är schyssta mot varandra och som vill det bästa för eleverna. Då mår eleverna bra och är schyssta mot varandra.

    I kommunala skolor har man dessutom mycket klarare regler ”uppifrån”, eftersom det är kommunen som står överst. Man har invanda rutiner att tex samarbeta med facket. I en friskola finns det många kryphål för den skolledare som vill spara in, anställa en gammal kompis som rektor utan att fråga sina lärare och liknande saker.

    Lycka till!

  • Mamman skriver:

    Ja Karin, jag känner ju till din erfarenhet. Engelska skolan är mycket framgångsrik här i stan dvs lockar många elever och bygger ut, har stans högsta betygssnitt och är nog ansedd som lite finare bland ”vissa”.

    Frisärskolan, Selmaskolan, startas av två pedagoger som kommer från den kommunala skolan. Ägarformen är en ideell förening. Det lustiga i sammanhanget är att kommunen inte kunnat ge besked om hur stor frisärskolans elevers skolpeng kommer att bli. Det sparas på alla håll. Det drabbar både personal och elever.

    Den kommunala skolan i vår stadsdel har mycket gott renommé. Den skulle nog kunna liknas vid en ”förortsskola”.

  • myperfectbaby.se skriver:

    Hej!

    Tack för er fina blogg!
    Jag driver en mötesplats på nätet för föräldrar till barn med syndrom/diagnos.
    Jag har använt en av dina bilder (på mutterplattan) i en artikel eftersom er bild var den enda bilden på hela nätet som var bra. Jag har naturligtvis länkat till din blogg under och vill härmed bara kolla med dig så det är ok att jag lagt upp bilden hos oss. Hör av dig i annat fall så tar jag bort den från sidan.

    Länk till artikel; http://www.myperfectbaby.se/2011/03/mutterplatta-till-ditt-sprakstorda-barn/

    Än en gång tack för att du delar med dig här på bloggen.

    Mvh Emily Kind

  • Mamman skriver:

    Hej Emily, självklart går det bra. Och tack för att DU delar med dig. Här är det lite dåligt med delningen just nu. Lite av en bloggtorka.

  • Asa skriver:

    Jag förstår din ”förvirring” frisärskola eller vanliga särskola/träningsskola.
    Det finns fördelar med båda och något att tänka på är hur trivs personalen och hur blir du bemött. Vet att på kommunens sär/träningsskolor är ALL personal pedagogiskt utbildad och har hög kompetens + många kompletterande utbildningar, samt att på kommunens skolor spars det inga pengar OCH det tjänas inga pengar och med det menar jag att ägarna av en friskola tjänar alltid pengar på att öppna en skola – det finns det många exempel på. (Just frisärskolan i Gävle har Labanskolan i Uppsala som ”förebild” och där tjänas det mycket pengar, vi pratar niosiffrigt.
    Det finns fördelar med en frisärskola t.ex nytänk i det pedagogiska och det är alltid intressant. Nackdel med en frisärskola som är så pass liten är att det är få personal och på så sätt blir det inte mycket av mindmapping utan få tyckar och få olika synvinklar och få att bolla med. Hur är det med utbildad personal på frisärskolan, just i Gävle är inte all personal utbildad så är det – för del eller nackdel??? jag ser det som nackdel
    Liten skola få kompisar och få möjligheter att göra olika klasskonstellationer och hur det än är så går inte alla elever ihop med alla.
    Mitt råd är att besök de intressanta skolorna flera gånger så märker du vart det finns det som du söker.. Lycka till!!!!

  • Kommentera inlägget