Det finns så många trösklar man ska över under småbarnsåren. När man står inför dem känns de jobbiga, som så många förändringar som är påtvingade. T ex när babyn ska börja äta puré och man måste släpa med sig burkar, skedar och hakklapp. Några månader därefter ska man sluta amma, ytterligare några månader senare ska barnet vänjas vid att sova själv. Så småning om kommer inskolningen på förskolan och rätt som det är är det dags för potträningen och att sluta sova middag. Â Alla förändringar innebär ruckade vardagsrutiner och för en tid måste vi föräldrar vara konsekventa.
Och det är ju just det som är så svårt, att vara konsekvent. För att inte tala om att komma över den där tröskeln och sätta igång med förändringen. Förra sommaren hade vi ambitionen att Viran skulle pottränas. Det sprack efter en förmiddag, typ. I julas var planen att sluta sova middag. Det gick bra så länge det var lov. Väl tillbaka på dagis och med en vinter full av baciller sov hon som en stock efter lunch. Med all rätt.
Och så var det dags för ännu en sommar. Ambitionen med pottan fanns kvar men konsekvensen var som bortblåst. Men så kom augusti och vi föräldrar insåg att vi var på väg att misslyckas ännu en gång. Jag tog ner den där tjocka boken om barnets fem första år från hyllan och läste på om potträning. Vi insåg det vi hade känt på oss, att vi var alldeles för tidigt ute. Dagen efter började Viran själv att säga till när det var dags för nummer två. Som på beställning.
Den här sommaren tyckte vi också att det var dags att sluta med vanan att sova på dagen. Sommaren gick och vanan var inte bruten, knappt påbörjad för att vara ärlig. Det är ju jobbigt att gå upp före sex, men med handen på hjärtat så är det ju rätt skönt att få en timmas paus mitt på dagen. Elvira själv tyckte att det var en självklarhet att sova siesta. Â Så för 10 dagar sedan kom vi tillbaka till dagis efter sommarledigheten med en tjej som mer än gärna sover middag. Igår var tredje dagen utan tupplur, på Elviras eget initiativ.
Jag vågar nog inte påstå att middagsluren är ett minne blott, men dessa exempel är så typiska för Elvira. Hon sköter förändringarna själv. Så var det när hon började gå, när hon slutade med välling, när hon började hålla handen och gå ordentligt bredvid. Det går inte att forcera något. Och det går ju faktiskt inte med något barn.
Barn gör när de är redo. Och när de är på humör. Så varför gör vi vuxna det så besvärligt för oss?
2010-9-10 klockan 14:35
Du har såå rätt. Kännde igen mig efter en sommar där vi NU nästan tvingat våra dotter att bli blöjfri. Varför är vi föräldrar så snabba med att NU ska det ske istället för att vänta på när barnet är redo. Jag ska försöka tänka på det i fortsättningen. Tack för tankeställaren.
kram
2010-9-10 klockan 18:32
Så rätt. Så kloka tankar,
Tror vi föräldrar ständigt måste påminna oss själva om dem.
Har man sedan ett barn med speciella behov är man än mer fokoserad på utveckling och framsteg,,,
Allt tar sin lilla tid!
/Maria
2010-9-10 klockan 21:29
Precis! Gissa om jag har haft ångest över att vi tog bort blöjan för vår äldste kille när han var 2 år o detta pga av att en kompis gjort det med sin pojk, å det gick ju så bra så. Det var alldeles för tidigt o har skapat en massa onödig irritation (och tvätt). Ännu tydligare blir det nu, när yngsta killen är 2 år o verkligen redo för pottan. Inte en droppe i kallingarna o nästan torr på natten. Sån enorm skillnad. Alla barn är olika, synd att det skulle ta så länge för mej att fatta!!
2010-9-12 klockan 21:57
TA DET MED RO!!!!
DET löser SIG MED TIDEN, HA TÅLAMOD!!!! Ni FIXAR DET!!!!!
Kramar
2010-9-13 klockan 20:09
Va skönt det känns nu, ska inte stressa felix med att klara sig utan blöjan, förr eller senare så löser det sig väl 🙂
2010-9-15 klockan 8:18
Var sak har sin tid, men jag har också trillat i fällan, massor av gånger. Man pratar med andra päron, diskuterar, huruvida deras barn följt utvecklingen. Både när det gäller sovning, nappavvänjning, potträning, cykling, ätning, you name it. Vi är så dumma som inte lär oss, det är näst intill OMÖJLIGT att tvinga ett barn till något om de själv inte är MOGNA eller helt enkelt INTE VILL. Sen när vi släpper på tyglarna eller ger upp, då helt plötsligt klarar barnen de mesta själva, i sin takt.
Kram
2010-12-08 klockan 22:05
[…] får vi inte ta med några nappar till förskolan. Och det har gått bra än så länge. Minns ni? Varför göra det besvärligt för sig när man kan bryta vanor på enkla […]
Kommentera inlägget