I valdebatten har jag hört talas om män, kvinnor, barn, föräldralediga, sjukskrivna, invandrare, pensionärer, arbetssökande, utförsäkrade m fl. Men jag har inte hört ett ord om funktionshindrade. Har du?

De funktionshindrade utgör en liten grupp i vårt samhälle, men förhoppningsvis är de större till antalet än de felaktigt utförsäkrade. Nyheten om Annica som utförsäkrats trots sin oförmåga att arbeta fick stor plats i debatten. Med all rätt. För några veckor sedan berättades om en blind, döv och stum man med DS som bakbundits i 25 år. Var tog han vägen i den politiska debatten?

Jämställdheten har också fått stor plats i partiutfrågningar. T ex fördelningen av föräldradagar och metoder för att få fler kvinnor till styrelseuppdrag. Men det finns stora missförhållanden i en annan jämställdhet, än den mellan könen. Jag syftar på möjligheten för funktionshindrade att leva ett jämställt liv.

I senaste numret av FUB:s medlemstidning Unik berättas om en undersökning från Socialstyrelsen ang levnadsförhållanden för vuxna personer med funktionsnedsättning. Av 57 500 personer har 10 % anknytning till arbetsmarknaden. Den genomsnittliga årsinkomsten är 100 000 kr, i stort sett bara bidrag. Bristande ekonomi och tillgänglighet gör att dessa personer mer sällan deltar i kultur och nöjeslivet, gör färre resor, har sämre tillgång till dator och mobil. Undersökningen visar också att många äter föråldrade läkemedel och 20 % av de tillfrågade äter läkemedel för psykoser och schizofreni som man kan fråga sig skrivits ut på rätt grunder.

Utbildning är en nyckel till jämlikt liv. Den nya skollagen som började gälla den 1  augusti i år ger i synnerliga skäl kommunen rätten att placera ett barn i grundsärskolan utan vårdnadhavarens godkännande. I den gamla skollagen hade eleven rätt till särskilt stöd utan begränsningar. I den nya får man bara stöd för att nå betyget godkänt. Och väljer man en annan skola än den som kommunen hade placerat barnet i får man inte skolskjuts. Det finns också stärkta behörighetskrav till utbildning på gymnasial nivå. Tidigare var kravet till inträde möjligheten att följa utbildningen. Det nya inrädeskravet är att eleven ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Du kan läsa mer om skola i Föräldrakraft och vad partierna tycker om delar i den nya skollagen hos Svenska Downföreningen.

Detta blir en intressant dag, frågan är bara hur stor skillnad valet gör? I verkligheten.

Wow! 3 kommentarer till inlägget “Val 2010”

  • Caroline skriver:

    Såklart valet har skillnad.
    Jag hoppas på det bästa för ”alla”. kram

  • Karin skriver:

    Jag har hört politikerna prata om funktionshindrade barn i samband med debatten om skolan och att alla ska få samma möjligheter och förutsättningar.

  • Farmor skriver:

    Nää, inte ens en gång här nere på valtorget!!! Men där emot!!! Är det så, det visste jag inte, hade jag ingen aning om,skall kolla upp, är det så ILLA!!!
    Tja, är det dom som tar beslut över något som dom här NOLL koll på, då blir man rädd och hoppas att man röstat rätt!!!
    Hoppas så och mer kan man inte göra!!!
    Tänker på er alla som kämpar för ALLA som är ANNORLUNDA!!! Och det är fler än vi kan se!!!!

  • Kommentera inlägget